onsdag den 14. maj 2014

Myrenes føde

De fleste myrer lever af flydende kost, som bliver transporteret til myrens 'kro' som er selve myrens bag-perron som derfor kan varrierre i størrelse alt efter hvor meget føde den indeholder.
Myrene er i stand til at gylpe lidt mad op fra 'kroen' og dele det med en anden myrer fra kolonien hvis denne myre har mindre mad. Denne fødeudveksling kaldes for 'Tropholaxis".
Dette er også en måde for myrene at kommunikere med hinanden, fordi på denne måde får alle myrene et stof fra dronningen. som hæmmer deres æglægning, samt de i dette stof får besked på hvad hvilken føde kolonien mangler + besked om de befrugtede æg skal vokse op som arbejdere eller som dronning...  SPÆNDENDE :-)
Men tilbage igen til føden.
Mange af myrenes larver er i stand til at optage fast føde, for derefter at lave det om til flydende kost så de på denne måde bidrager til myre kolonien.
Myrenens føde er meget forskellig efter hvilken art det er - men de er næsten alle vilde med honningdug fra bladlus og andre små insekter. Derudover finder de også sukker fra nektarier fra planter.
Bladlus kan derfor både være føde, men også være dem som henter honningdug. Nogle myrearter holder bladlus som husdyr i tuen. Myrene kan også leve af nogle sommerfuglelarver, det er dem som  afgiver nogle stoffer, som myrene også er glade for at indtage. Her slæber myrene larven ned i myretuen, hvor larven så ligger og afgiver et stof, men samtidig ligger den også og spiser lidt af myrenes yngel til gengæld.
Men myrerne har også behov for protein (Kød) og dette får de fra forskellige smådyr som de har kræfter til at bekæmpe eller smådyr som i forvejen er døde.
Der findes også nogle af myrene som bare opholder sig i tuen og spiser andre døde myrer eller spiser materiale fra reden.



Kilder
Bog: Natur og museum. Nielsen, Gissel Mogens og Rune larsen: "Myrer i Danmark" 2012

http://www.denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Zoologi/%C3%85revinger/myrer

Billeder
http://septembernet.dk/2010/10/23/dufte-mod-myrer/
http://info.au.dk/smp/smp_dk/undervis/om.htm

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Musik