tirsdag den 20. maj 2014

Myrer og formering

Det er myre dronningen som står for myrenes formering. Hun er den æglæggende dronning i myre kolonien og hendes bagkrop er helt opsvulmet og fyldt med æg, derudover har hun også vinger, dog bliver disse smidt lige efter at hun er blevet befrugtet.
Fx kan en ganske alm. have-myre lægge op til flere hundrede æg bare på 1 dag.
Dette bliver til flere milioner på bare en enkelt dronnings liv. (Hun kan blive op til 25 år)
Dronning er en toptunet æglægnings maskine.
Efterhånden som æggende bliver lagt transporterer arbejderne dem over i ægge kamrene i tuen, disse bliver til larver som vokser hurtigt og forvandler sig til pupper, som man kalder for myreæg.

Hvor mange dronninger der er i en tue, afhænger meget af hvilken art man taler om, de fleste tuer har dog typisk kun en, som fx have-myrene. men fx har en skovmyre flere hundrede dronninger,

I nogle perioder om sommeren findes der hanmyrer i tuen, disse hanmyrer har vinger. Deres eneste formål i tilværelsen er at befrugte dronningen. Når de har gjort det, så dør de.

Dronningen er i stand til at bestemme hvorvidt om hendes unger/æg skal blive til hanner eller hunner, da hun selv er herre over om et æg bliver befrugtet eller ej. 
Hvis det bliver befrugtet bliver ægget til en arbejder eller en dronning - som hun senere hen kan bestemme via en duftudsending - som bestemmer hvilket foder ægget får som så enten bliver til det ene eller det andet.
Dette gør hun ved at sende en duft rundt i tuen som så får arbejderne til at spare på foderet, og hvis hun gør dette bliver ægget til en arbejder myre.
Hvis hun ikke sender duft ud, får æggene masser af næring og de udvikles derfor til dronninger.

- Derimod hvis ægget IKKE befrugtes bliver ægget til en hanmyrer.

Det er da fasinerende ;-)




BOG:
Natur og Museum.
Nielsen, Gissel Mogens og Rune Larsen "Myrer i Danmark"

INTERNET:
www.skadedyrene.dk/Myrer/samfund.htm

BILLEDER:
www.denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Zoologi/%C3%85revinger/myrer
samt
www.skadedyrene.dk/Myrer/samfund.htm

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Musik