fredag den 30. maj 2014

Myrenes rede / tue

Myre bor som oftes i det man kalder en myretue.
Havemyren bygger oftes deres rede under en sten eller flise, da den giver varme når solens stråler skinner på den. Under den bygger de gange hvor de kan have deres æg. Derudover virker stenen eller flisen også som tag, så myrene er beskyttet for regnen. Andre myrer som skovmyren bygger deres tue op i højden, de kan blive op til 1,5 meter høj - samt den kan gå 1 meter ned i jorden.
Reden bygger myrene ud af kviste, grannåle og masser af jord.
Sådan en tue kan tage flere år at bygge for myrene.
Tuen leder vandet væk, samt når solens stråler rammer siderne varmer den tuen op.
Hvis der bliver varmere end de 25-30 grader i tuen, laver myrene udluftning ved at lave huller i væggene så der kommer lidt luft ind.
Uden på tuen går der mange veje ned, som leder forskellige steder hen i skoven alt efter hvad de skal på tur efter. Nogle veje kan bevæge sig væk fra tuen i op til 150-200 meter.
Myrene er et meget renligt dyr. Inde i deres tue er der fint og rent og de bærer deres affald ud fra tuen, samt de døde myrer bliver også fragtet væk.
Hvis man går ud i naturen og finder en tue, kan man få øje på de små fætre som transportere nåle hen til tuen, og det kan være rigtig spændende at studere dem. 


Kilde
http://www.skadedyrene.dk/Myrer/myretuen.htm

Billede
http://www.skoven-i-skolen.dk/content/myrer

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Musik