torsdag den 17. september 2015

Dyrefælder - Aktivitetet nr 6

Aktivitet

Vi har valgt at lave en aktivitet med dyrefælder, for at runde det overordnede tema om affald og nedbrydning af.
Fordi vi nu har fundet affald og lavet nedbrydningstest, så ville det også være nærliggende og undersøge hvem naturens "skraldemænd" er, hvad er det for nogle dyr som spiser de æbleskrog, bananskralder mm. som folk smider ud til højre når de går en tur skoven, eller ud af vinduet i bilen, når de kører søndagstur.

Hvorfor?
For at børnene kan undersøge hvad som gemmer sig i skovbunden, hvilke dyr der er og som spiser det organiske affald. På denne måde får børnene et lille indblik i dyreverdenen, og den natur og det miljø som er der ude. Dermed kan aktiviteter i naturen være med til at vække børns nysgerrighed og på den måde få skabt et læringsmiljø hvorpå børnene gennem en sjov og spændende måde får viden om dyr og natur. 


Hvem?
Aktiviteten har jeg og Mathilde udført

Hvad og hvordan?
Vi har bygget dyrefælder, 2 stk.
Den ene er en kartoffelfælde, da kartoflens saftige indre tiltrækker små sultne dyr. Denne her har vi lavet ved at udhule en kartoffel med en kniv, og skære to trekanter så dyrene kan finde vej ind i kartoflen, for derefter at sætte den sammen igen med tape.
Denne fælde har vi ligget lidt ind under et par blade nede i skovbunden på vores biotop, så dyrene kan kravle lige ind i den.
Den anden fælde vi har lavet er en faldfælde.
Den består af en plastikflaske som vi har skåret over, og i den har vi lagt kartoflens indmad. Denne fælde skal graves ned i skovbunden, så den blir plan med jorden. På denne måde kan dyrene så falde ned i fælden når de går forbi eller bliver tiltrukket af maden.
Disse fælder har vi installeret ca midt på dagen, og så valgte vi at følge op, ved at tage ud næste morgen for at tjekke fælderne for dyr.


Hvad kunne vi have gjort anderledes?
Da vi kom næste morgen, var der en smule vand i fælden, fordi det havde regnet om natten, dette havde vi ikke taget højde for, og vi skulle nok have haft bygget et form for tag, for at sikre at ingen dyr ville lide druknedøden i vores fælde. Der var dog ingen dyr som led overlast, men de var blevet våde og trængte til at blive tørre igen. 


Installation af fælder

Her er vi igang med at lave fælder, vi har brugt
en plastikflaske og en kartoffel.

Der graves i jordbunden, for at få installeret vores faldfælde.

Her ser i fælden, klar parat til at fange dyr.

Kartoflen ligger på skjul i bladende.


FANGSTEN

Se vores video, hvor mig og Mathilde tager jer med ud i skoven, og fortæller og viser jer lidt om de fælder vi er taget ud for at tjekke -->



Jeg vil altså gerne lige anbefale mine medstuderende denne fantastiske bog, den er altså bare kanon god at have og bruge når man skal artsbestemme dyr, så dejlig overskuelig at gå til, og den er rigtig god at læse og kigge i. Min store dreng har også meget glæde af den, han kigger ofte i den og det er
især de insekter, biller som ser lidt farlige ud, som fanger hans interresse ;-)
eller hvis han har fundet et eller andet dyr ude i haven (Vi har en skov, i baghaven)
Men ihvertfald gode anbefalinger til den herfra *****

Små dyr i skoven
Af Lars-Henrik Olsen
Jakob Sunesen
Bente Vita Pedersen

FRA FALDFÆLDEN
Bronzejordløber


Dræbersnegl
Knapsnegl
Bænkebider

KARTOFFELFÆLDE

Dræbersnegl igang med at afføre..
og en bænkebider



Knapsnegl


Og så fandt vi en lille ukendt fætter som det ikke lige lykkedes os at
kategorisere. Den var meget lille, måske 3mm.



Måske i har et bud?? 




Litteratur

Olsen, Lars-Henrik mfl. (2009): "Små dyr i skoven"


-

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Musik