tirsdag den 8. september 2015

Dyrehold - Naturfaglige overvejelser

Dyrenes behov og adfærd

Kompostormen synes jeg faktisk er et ret spændende dyr, med dets formering og parrings metoder. Derudover er det jo et yderst nyttigt dyr at have i sin kompostbeholder.

Føde

Spiser organisk materiale som køkkenaffald, haveaffald, madrester, brød osv. Den spiser ved at suge det ind i dens mund som ikke indeholder tænder, som er lige bag det første led på ormen, for derefter at blive transporteret igennem ormens tarmkanal og komme ud i den anden ende som humusstoffer og plantenæringsstoffer som er som fint muld.

Rede / skjulemuligheder

Ormen skal have kompost, muld, fugtig jord at gemme sig i. Her udlufter ormen komposten når den slanger sig rundt i det.
På mit billede kan man se en orm som skjuler sig i muldet.


Klima
Ormen befinder sig bedst i stuetemperatur, ved ca 25 grader. Den tåler dog ikke for meget varme, ikke over 28 grader, og skal derfor ikke sættes et sted, hvor solen kan skinne direkte. De kan ikke tåle frostgrader, og må derfor dø hvis de kommer under 0 grader. Men i en udendørs kompostbeholder er der oftes + grader hvis omsætningen er høj, ellers må man dække beholderen til i siderne.

Formering og parring
Ormene formere sig hurtigt, og 1 kan blive til 1000 orme på et år. Ormen lægger æg, som er små lysegule kokoner. Dette sker ved at ormen udskiller noget tykt slim fra det tykke stykke på orm, som man kalder for bæltet. Slimmet stivner og tager form som en ring, hvori ormen møver sig igennem og lægger sit æg. Når ormen er kommet igennem, former ringen sig som et ligge æg der ligner en lille bitte lysegul citron. 

Fra ægget klækker og til ormen er kønsmoden og kan formere sig igen går der kun 3 uger. Disse æg kan overleve vinterens kulde, og bliver derefter udklækket til foråret når temperaturen stiger igen. Alle ormene får unger, da de er hermafroditter.

De parrer sig ved at lægge sig tæt op af hinanden. Hvor der er siver sæd mellem dem.


Rengørring
Der er ikke den store rengøring som er nødvendigt, dog skal man være obs på at ormene kan følge med, og at mad og affaldet ikke går i så meget forrådnelse, så det begynder at lugte fælt. For at undgå dette kan man eventuelt strø kulstofholdigt strøelse, som fx savsmuld.

I mit lille terrarie, kan jeg evt. bare fjerne det materiale manuelt som der er gået i for meget forrådnelse.
Jeg må observere hvor meget der skal til.
Indtil videre har jeg vist tilbudt dem lidt for meget (de skal jo ha det godt :) , men da der ikke er så mange orme, er omsæningen heller ikke særlig stor, så dette må jeg nok have justeret lidt på.

Terrariets indretning
Terrariet er indrettet med lidt kompost og jord, samt med køkken/grønt affald og en smule haveaffald.


Kilder

http://www.byorganisk.dk/kend-dine-kompostdyr/

http://www.havenyt.dk/artikler/dyrkningsmetoder/kompostfremstilling/355.html

-

1 kommentar:

  1. Hej Trine

    Super med et nyt indlæg - hvordan går det, kan ormene følge med? Eller måske er noget af din kompost i for store stykker (æblet)? Jeg er spændt på at læse om dine didaktiske overvejelser også...

    SvarSlet

Musik